Geleen - M&P Feesten

Zo! De eeuwige tweestrijd tussen Sittard en Geleen is heden opgelost. Sittard heeft elk jaar het traditionele feest met Janse Bagge in de Spiegeltent met St. Rosa. Geleen had vandaag Janse Bagge op de Marcellinus en Petrusfeesten. Oh, wat heeft Ivo Smeets zich jarenlang ingespannen om ons op zondag naar Geleen te lokken maar dat was meestal erg lastig c.q. onmogelijk om die club gekken bij elkaar te krijgen op een zondagmiddag, maar verdulleme, vandaag was het gelukt. Wij waren er, de zon was er, plus een massa volk dat al vanaf de middag aan de pinten zat.

Tja, en om 19.00 uur mochten we en begint me ineens, bij de eerste tonen, het hele monitorsysteem te kraken en te fluiten, op een geluidniveau dat het op het podium niet uit te houden was. We zijn gevlucht! Nog eens geprobeerd, weer klote!, Weer teruggevlucht into the trenches, weer uit de loopgraaf, weer onze aanval moeten afslaan, Het leek wel "De Slag bij Paessendaele", destijds in de buurt van Ieper, '14 - '18, maar uiteindelijk ging het toch goed. De jongens van het geluidsbedrijf kregen uiteindelijk het beest toch getemd. En och, we stonden ooit op Pinkpop Classic en toen viel halverwege het optreden de totale stroomvoorziening uit, het is techniek en dan kan wat mis gaan.

Al met al was het een beestachtig leuke middag, vooral leuk om te zien dat iedereen naar het podium blijft kijken en gaandeweg het optreden steeds meer mensen "losser "worden. Prachtig toch om zowel jong als mijn generatie op zo'n heerlijke zomerdag te kunnen amuseren en let wel, ondanks de strubbelingen met het geluid in het begin, hebben we toch kunnen revancheren want uiteindelijk swingde iedereen toch lekker mee. "Gelaen haet 't" namelijk een hartstikke leuk publiek, leuke ambience en degeen die zich niet heeft geamuseerd was het zelf schuld! Zonder populistisch te willen lijken wil ik toch vertellen dat we 't sjiek vonden om weer een hartstikke fijne bladzijde toe te mogen voegen aan het dikke boek " 't Gelaens Oetgoanslaeve" 't Was hartsikke sjiek en die eeuwige discussie over concurrentie tussen Sittard en Geleen hoeft vanaf nu niet meer gevoerd te worden.

Trouwens, we hadden wat bonnen over en we gingen zoals altijd nog even het buffet onveilig maken na het optreden. We worden namelijk niet meteen met een limousine naar het hotel gebracht net als echte artiesten. Nog even praten met de mensen uit het publiek, de zogenaamde derde helft. Wat blijkt: De bar is toe.

Onze tourmanager zag vanuit een ooghoek dat er naast de bar bij de bonnenverkoop T-shirts van Gelean werden verkocht. Dit wordt lachen dacht hij. Hij gaat naar de bonnenverkoop en legt een stapeltje bonnen neer. "Doe me hier maar T-shirts voor". Je kent het wel. Je hebt bonnen over een koopt voor de kinderen chips of chocolade. Het gezicht van de dames achter de verkoop was schitterend. Eerst volkomen stilte, toen nog eens gevraagd of dit echt de bedoeling was en meteen begon er eentje om te rekenen hoeveel T-shirts voor deze bonnen te leveren waren. Resultaat is dat nu ook een gedeelte van de band haar innige band met Geleen (Remember Pinkpop 1983) naar buiten brengt in een T-Shirt van de Weareldsjtad.

Bruggenbouwer Henk

Alle foto's van dit optreden op Flickr