Echt - Feesttent de Laatbleujers

Wat een feest! En wat een tumult! ’t Begon al vooraf met het lekkere eten dat Miep van de Friture aan de Markt voor ons gemaakt had. We konden na de soundcheck terecht in Broen Café Spee en Miep, Miep, Zoef, Zoef zorgde voor complete metselkuipen vol heerlijk zuurvlees, heerlijk!

Big Benny opende de avond en de sfeer zat er direct in. Zo erg zelfs dat de crew al direct in de gaten had dat er veiligheidsmaatregelen getroffen moesten worden. Tijdens de huldiging van Ajax vorige week was men bang dat de schilderijen in het aangrenzende Van Gogh museum van de muren zouden vallen als 100.000 fans zouden beginnen met springen. In 1994 is er een beving van 1 op de schaal van Richter gemeten tijdens een optreden van Rage Against The Machine op Pinkpop, maar toen waren er dan ook 70.000 bezoekers. In Echt hadden we "slechts" een hele tent vol en tijdens het nummer "Ich bön ein Bees" sprong het publiek met zijn allen en gelijktijdig op en neer. De hele vloer in de tent kwam in beweging en de luidsprekerboxen (5 hoog op elkaar gestapeld) begonnen gevaarlijk te zwiepen. Zo erg dat uiteindelijk toch gekozen werd om alles met extra sjorbanden vast te zetten en dranghekken er omheen te plaatsen. En voorwaar, voorwaar ik zeg U: dat bleek ook wel nodig.

Ma Jong, dat vloog me daar constant het ondersteboven voor het podium. Dat niemand zwaar gewond is vind ik een wonder. Ettelijke mensen gingen voor de dranghekken op zo’n onvoorstelbare manier het ondersteboven en vlogen rakelings lang de spijlen van de hekken dat het soms maar een paar centimeter zou schelen of iemand brak echt letterlijk zijn nek. Accoord, Bagge is not for Sissy’s maar soms hield ik toch mijn hart vast. Heb je die gast gezien die een gedeelte van de avond in zo’n groene huisvuilcontainer voor het podium stond? Miljaar! Opeens vloog die vuilnisbak, inclusief die jongen het ondersteboven maar omdat hij in die bak zat kon hij zich niet opvangen, PAAAAAF, kortom het was me daar een tumult, maar al met al toch weer zoiets waar we als Bagge toch stiekem erg trots op zijn. “Edere band dae haet fans, mer de beste höbbe weer!” is een stukje tekst uit het nieuwe nummer Ballade van de Gekken en dat is de waarheid! Niet te geloven hoe er tijdens zo’n chaos een onbesproken code is om mensen die zijn neergestort in de mosjpit, gelijk weer op hun pootjes te zetten. Bijvoorbeeld nu weer meegemaakt dat iemand ineens zijn bril verliest in de mosjpit en binnen minder dan 4 seconden heeft iemand die bril al van de vloer geraapt, met gevaar voor eigen leven en met het risico dat iemand per ongeluk op zijn graaiende klauwen springt. Binnen minder dan 12 seconden was de bril gevallen, opgeraapt en zat ‘ie weer op de neus van de rechtmatige eigenaar. Hilde voor onze fans, kusje etc.

Al met al een prachtige avond voor de jubilerende vereniging, een goede start voor hun feest! Oh en ook nog een pluim voor de jongens van Zaelke Power want dit disco team begreep tenminste dat als Bagge meer dan twee uur non-stop gespeeld heeft, plus nog drie toegiften heeft uitgestrooid, dat dan direct, klatsboem na de laatste noot de dj het moet overnemen, deze jongens hadden het gesnapt, ze waren direct “on the air” na onze laatste noten. We maken wel eens anders mee. Enfin, iedereen bedankt, ik kruip mijn bedje in want morgen wordt ook weer een leuke in Valkenburg met Guus Meewis, Alain Clark, Ben Saunders etc. Wat zijn we toch een stelletje bofkonten.

Groeten,

Seismograaf Henk

Alle foto's van dit optreden op Flickr

Geachte heer Steijvers, Beste Henk,

Voordat ik op 20 mei naar het optreden in Echt op de markt kwam moest ik terugdenken aan de jaren 2001 en 2002 toen ik bij U in de klas heb gezeten . Transport & Logistiek in Sittard. 3e en 4e leerjaar. Achteraf was het leuk om eens een optreden mee te maken en goed om te horen dat de humor en uitspraken (sjaele zeiver) die ik mij van 10 jaar geleden nog kon herinneren nog volop aanwezig zijn! Ik heb erg genoten van het optreden en zal er de volgende keer in de regio van Echt weer bij zijn!

Gegroet.

Luke Roufs

Ps. “Uiteraard” ben ik nog werkzaam in de transport branche